Praca sezonowa, a bezpieczeństwo – branża gastronomiczna

           
Właśnie rozpoczął się sezon letni, a w związku z tym na portalach zaczęły pojawiać się oferty pracy sezonowej.

Najczęściej takie ogłoszenia dotyczą branży gastronomicznej, hotelarskiej i rolniczej. Są to prace dość krótkotrwałe, a więc najczęściej zawierane na podstawie umów cywilnoprawnych.

Zacznijmy od tego, że co 6 wypadek zdarza się właśnie w ww. branżach. Są to różnego rodzaju upadki, przecięcia, złamania (badania z 2016r. wg GUS). Oznacza to, że prawdopodobieństwo takich zdarzeń w tych segmentach jest dość wysokie i zniewagą jest nieuwzięcie tego pod uwagę.

Skupmy się jednak nad branżą gastronomiczną, która po zniesieniu restrykcji związanych z pandemią, cieszy się ogromną popularnością. 

 W gastronomii do głównych zagrożeń należą:

  • oparzenia zazwyczaj gorącą cieczą (tj. olej, wrzątek),
  • poślizgnięcia, najczęściej na mokrych powierzchniach, które często skutkują złamaniami lub zwichnięciami,
  • rany i przecięcia powstałe w wyniku częstej pracy z ostrymi narzędziami (noże),
  • zdarzają się przypadki przepukliny spowodowane zbyt dużym obciążeniem np. przy przenoszeniu towaru z magazynu.

Jak powszechnie wiadomo, aby uniknąć tego typu wydarzeń należy dokładnie przestrzegać zasad BHP w danym miejscu pracy. Pracodawca ma obowiązek przygotować stanowiska pracy zgodnie z zasadami BHP, tak aby to ułatwić i zapewnić bezpieczeństwo.  Jednak w przypadku umów cywilnoprawnych pracownik nie ma obowiązku wysłania pracowników na specjalistyczne szkolenie BHP. Dlatego zalecamy, aby stanowiska te były dobrze wyposażone w artykuły, które pomagają w zabezpieczeniu przed wypadkami:


Wszystkie te produkty możesz zamówić w naszym sklepie stacjonarnym lub sklepie online. Jeżeli nie znalazłeś produktu, którego szukasz- zadzwoń do nas i złóż zamówienie telefonicznie.

Zadzwoń lub wyślij do nas zapytanie ofertowe